Derde bijeenkomst Officers World in 2021 zeer geslaagd

Derde bijeenkomst Officers World in 2021 zeer geslaagd

Waar tijdens de vorige meeting in juni leisure centraal stond, gingen de leden van Officers World in oktober in Residence Rhenen de diepte in met inhoudelijke presentaties van Pieter Wolters (Head of Vendor Management & Procurement at Staples Solutions) en Loet van de Kimmenade (CEO Jalema).

Voorzitter Peter Damman van Officers World heette de leden welkom voor deze derde bijeenkomst van 2021. Hij praatte de aanwezigen bij over de verregaande professionalisering waar de brancheorganisatie momenteel hard aan werkt. Dat leidt onder meer tot een snelle groei van het aantal aangesloten bedrijven (zie kader).

Staples Solutions
De organisatie had met Pieter Wolters van Staples Solutions een spreker in huis, die de aanwezigen mee kon nemen in de ins en outs van de veranderingen door de overname van Standard Investment. Een deel van de veranderingen speelde overigens al van voor die overname deze zomer. Zo vertelde hij dat het magazijn in Duitsland was opgeheven en dat alle voorraad nu vanuit Almere werd uitgeleverd. Verder verbreedt Staples zijn focus van de bovenkant van de markt naar de smb-markt, dus meer richting groter mkb. “We zijn blij met de overname door Standard Investment, omdat we nu merken dat er meer participerend management is, wat ook nog eens dichter bij ons zit.”
Staples heeft nog altijd een tak die wholesalers ondersteunt, maar dat is niet de core business. “Dat is toch altijd lastig, zeker nu we Office Centre in dezelfde groep hebben.”
De link met Office Centre is dan al gelegd, en daar ligt ook voor een stuk de verbinding met de smb-markt. “Je kunt denken aan de vestigingen van Office Centre als collection point voor Staples. Of we kunnen ze gebruiken als pick locatie en dan met elektrische busjes vanuit de vestigingen gaan uitleveren. Die dan ’s nachts worden bijgevuld via DHL.”
Tenslotte vertelde hij dat Staples ook de thuiswerkplek als nieuwe productgroep heeft ontdekt en daar inmiddels al wat grote klanten op ondersteund.

Jalema
De tweede spreker van de dag was Loet van de Kimmenade. Die begin 2020 aantrad als nieuwe CEO van Jalema. Hij was nog niet koud begonnen of werd al direct geconfronteerd met de pandemie die de hele wereld trof en zeker ook Jalema. Hij vertelde in een boeiend betoog hoe Jalema die periode erna is doorgekomen. Vooral door zich heel snel aan te passen aan een vrijwel voortdurend veranderende markt. Waarbij Jalema er in slaagde om heel snel productie te kunnen realiseren voor corona gerelateerde artikelen Waarbij het vaak als handelshuis optrad voor bedrijven die die specifieke producten konden leveren. En Jalema door haar rol in de distributie een onmisbare schakel was. De dynamiek die dit gaf aan het bedrijf, heeft ook de mensen veel goed gedaan en vertrouwen gegeven, vertelde van de Kimmenade.
Dat betekent niet dat de missie van Van de Kimmenade al geslaagd is. Want naar de zelf geproduceerde artikelen van Jalema was ten tijde van corona minder vraag, maar de CEO weet ook dat ondanks dat een omschakeling van het traditionele assortiment noodzakelijk is om ook in de toekomst succesvol te zijn. “We moeten ons anders positioneren, van een producent van kantoorartikelen naar een generieke productpartner, die vraaggestuurd produceert. Wat kunnen wij doen voor onze klanten om hún succesvol te maken? Dit onder het motto; creating sustainable business. Dat is een hele verandering voor de organisatie én voor de mensen, die er soms al 35 jaar werken.”
Na de presentaties sloten de leden van Officers World zich aan bij de gearriveerde gasten voor de uitreiking van de Benelux Office Products Awards, die aansluitend op de zelfde locatie plaats plaatsvond.