HISTORIE

Historie

Voor de oorlog bestond er een vereniging van leveranciers aan den kantoorboekhandel. Deze vereniging werd echter op last van de Duitsers in 1941/1942 opgeheven.

1947

Er wordt een gezamenlijke busreis georganiseerd door een groot aantal leveranciers naar beurzen in Leipzig, Praag en Brussel. Samen een reis organiseren biedt in die jaren voordelen wegens reis- en deviezenrestricties.

1948

Deze busreizen leiden tot de heroprichting van de Boleka (Bond van de leveranciers aan de kantoorboekhandel) . Het doel bij de herstart: tegenspel bieden aan de vakhandel, die stevig is georganiseerd binnen drie clubs, een Rooms-Katholieke, Protestant Christelijke en een Algemene.

Voorzitter van de Boleka werd de heer Sparenburg (Gimborn/later Pelikan). De overige bestuursleden waren de heren Talens, Lammers en van der Vorm (Nijkerk & Cohen), secretaris: Mr Limperg

1948 – 1952

Detailhandelsorganisaties vinden elkaar in een koepel ‘Federatie van Verenigingen van de Kantoorboekhandel”. Voorzitter wordt de heer Heesbeen vanuit de Rooms-Katholieke vakhandelsorganisatie. Binnen Boleka werden afspraken gemaakt: onderling over prijzen van producenten en organisatorisch met ERKI (Erkenningsinstituut Kantoorboekhandel). Dat moest zorgen voor fatsoenlijk onderling handelen door zowel groothandel, fabrikanten en detailhandel

1953 – 1955     

Er zijn grote problemen binnen ERKI over levering van merkproducten, met name voor back-to-school aan de vijand van de vakhandel: V&D. Diverse grote leden vertrekken uit de Boleka.

Lijmpogingen door de heren Weidema (Bührmann), Sparenburg (Gimborn) en Rikkers (gebr. Rikkers / later RBM) mislukken. Ook het starten van een nieuwe vereniging mislukt.

1988

Harry Lammers wordt voorzitter van de overkoepelende Europese organisatie van leveranciers van kantoorartikelen, Union Européenne. Boleka krijgt ook meer zeggenschap in Jaarbeurs Utrecht bij de organisatie van de Trade Mart op de zevende verdieping van het Beatrixgebouw.

1998

Boleka viert haar 40-jarig jubileum in Kurhaus Scheveningen met veel binnen- en buitenlandse gasten. In de forumdiscussie onder meer  Horst Maier-Hunke (Durable), Eric Bigeard (Lyreco) en Eric Smith (Spicers). Harry Lammers wordt als voorzitter van de Boleka opgevolgd door Piet Bieshaar (Atlanta). Bij de Union is de nieuwe voorzitter Walter Sanders van Esselte.

 

2000 – 2007

In 2000 staat Boleka, samen met het vakblad KBM, aan de wieg van een nieuwe beurs die in de plaats komt van de Trade Mart in de Jaarbeurs. Deze beurs krijgt de naam Officeworld en wordt vier keer op rij georganiseerd, eerst in Expo Center Houten en vervolgens in de Brabanthallen in Den Bosch.

Boleka wordt verzwakt door teruglopend ledenbestand en desinteresse. Voorzitters als Piet Bieshaar, Joan Westendorff en vervolgens Roel Semmelink krijgen onvoldoende respons op oproepen om de krachten te bundelen. Ook de moeizame combinatie van de eigen zakelijke verantwoordelijkheden met de bestuursfunctie bij Boleka leidt tot een verdere verzwakking van de Boleka.

Het Boleka-bestuur, onder leiding van Loek van Rhee lanceert het initiatief tot verdere professionalisering van het (dagelijks) bestuur om deze bestuurlijke impasse te doorbreken

Cees van Manen wordt gevraagd om voorzitter te worden. De achtergrond van Cees alsook de combinatie dat hij niet (meer) dagelijks verbonden is met een onderneming uit de branche zorgt voor nieuw elan. Op dat moment bestaat het bestuur uit nu uit Cees van Manen (voorzitter), Johan Hereijgers (Fellowes), Harald Nuij (Alpha International), Willem Oosterbeek (Avery Denisson), Loek van Rhee (Jalema) en Jaap van Selm (Esselte).

2008

Het bestuur is  weer op volle sterkte en bestaat, naast voorzitter Cees van Manen uit Loek van Rhee (Jalema), Jaap van Selm (Esselte), Willem Oosterbeek (Avery), Klaas Kossen (HP) en Roel Semmelink (Edding Lega).

Dit bestuur buigt zich vervolgens over het ontwikkelen van een hernieuwde visie voor de komende jaren onder de titel “Boleka 2012”.

Deze visie ligt vast in het nieuwe motto ‘voor kwaliteit in de kantoorketen’.

2010-2020

Boleka wijzigt haar naam formeel in Office World.

In de jaren erna krijgt een nieuw bestuur vorm, onder bezieling van Frank Heus (Bolton Adhesives), Guido Venverloo (Fellowes), Jan van der Kooij (Avery) en Gerrit Bleeker (Epson).

In 2018 bestaat de brancheorganisatie die nu Office World heet 70  jaar. Dat wordt groots gevierd met een feestelijk weekend op Terschelling voor alle leden, hun partners en de vakmedia.

2021

Office World fuseert eind 2020 met de informele netwerkorganisatie Officers en krijgt een nieuwe naam; Officers World. Het bestuur van de organisatie wordt uitgebreid met de komst van Peter Damman, uit de gelederen van de Officers. Hij wordt binnen de nieuwe organisatie de voorzitter. Er komen twee vormen van lidmaatschap, full member en associate member.